Tatiliniz Cennet Olsun!
Hemen üye olun, tatilinize renk katın.
Ayasofya

İstanbul denince akla gelen ilk yerlerden biridir Ayasofya… Ayasofya, uzun tarihi, dünya genelindeki önemi ve farklı zamanlarda farklı şekilde kullanımıyla kendinden söz ettiren bir yerdir. Günümüzde müze olarak kullanılan Ayasofya, Dünyanın 8. Harikası olarak kabul edilmektedir.

Yüzyıllar boyu insanların dikkatini çeken Ayasofya, sadece tarihi ile değil bir de mimarisi, çinileri ve işlemeleriyle de kendinden söz ettirmiş ve sürekli örnek alınmıştır. Ayasofya 916 yıl kilise, 481 yıl cami camii olarak kullanılmıştır. Yıl 1935’i gösterdiğinde ise alınan bir karar ile Ayasofya müzeye çevrilmiştir.

Ayasofya

Theophanes, Nikephoros, Gramerci Leon (Bizans tarihçileri) gibi isimlere göre Ayasofya ilk olarak İmparator I. Konstantinos (324-337) zamanında yapıldığı söylenmektedir. Ancak bu dönemlerde ahşap çatılı, bazilika planlı cami bir akım sonrasında tamamen yok olmuş ve o zamandan bu yana herhangi bir kalıntısı gelmemiştir. Yine tarihçilerin verdiği bilgilere göre İmparator II. Theodosius, Ayasofya`yı ikinci defa yaptırdığı ve 415`te ibadete açtırdığı söylenmektedir. Bu dönemden sonra bu sefer 532`de Nika ihtilali sırasında Ayasofya yeniden tahrip olup kullanılmaz hale gelmiştir. Ancak 1936 yılında bölgede yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında bu yapının kalıntıları görülmüştür.

Ayasofya Camii

Uzun bir tarihi ve farklı kaynaklarda farklı şekilde anlatımlarıyla ön plana çıkan Ayasofya, son olarak İstanbul’un fethedilmesiyle cami olarak ibadete açılmıştır. Bu dönemde de belli bazı değişimlere uğrayan Ayasofya’nın içerisi camiye uygun bir şekilde dizayn edilmiştir. Bu restorasyon sırasında ünlü Türk Hattat Kazasker Mustafa İzzet Efendi görev almıştır. Kur’an’dan sureyi ele almakla birlikte 7.50 m. çapındaki yuvarlak levhalar da yaptırmış ve bunlar oldukça dikkat çeken yönlerinden olmuştur. Levhalar üzerinde, “Allah, Muhammed, Ebubekir, Ömer, Osman, Ali, Hasan ve Hüseyin” isimleri yer almaktadır. Yıl 1935 tarihine geldiğinde yeniden bir karar alınmış ve Ayasofya Camii, müze olmuş ve ibadete kapatılmıştır.

Ayasofya Müzesi

İstanbul'a gelen yerli ve yabancı turistlerin kentte en çok uğradıkları yerlerden biri olan Ayasofya gizemli tarihi, başından geçen olayları ile İstanbul gezinize farklı bir renk katacaktır.