Tatiliniz Cennet Olsun!
Hemen üye olun, tatilinize renk katın.

Ali Paşa Çarşısı (Kapalı Çarşı)

Ali Paşa Çarşısı (Kapalı Çarşı)

Tarihi geçmişi ile göz dolduran illerimizden biri olan Edirne, çarşılarıyla da incelenmesi gereken yerlerden biridir. Osmanlı dönemi, 19. Yüzyıl eserlerinin fazlasıyla görüldüğü şehirde, görmenizi önemle istediğimiz yerlerden biri de Ali Paşa Çarşısı, halk dilinde Kapalı Çarşı’dır.

Kapalı Çarşı, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmıştır. Bu dönemlerde 4 yıl kadar sadrazamlık yapan Hersekli Semiz Ali Paşa tarafından 1569 yılında Mimar Sinan'a yaptırılmıştır.

Ali Paşa Çarşısı (Kapalı Çarşı)

Mimar Sinan eserleri arasında yer alan Ali Paşa Çarşısı, döneminde zengin insanların ticaret yaptıkları bir alan olarak bilinmekteydi. Altın ve gümüş ticareti üzerine açılan çarşı hakkında bilinen bir gerçek, geceleri çarşıyı 100 bekçinin korumuş olmasıdır. Bu gerçek göz önüne alındığında çarşının ne kadar büyük değerde eşyalara sahip olduğu anlaşılmaktadır. O günlerden günümüze kadar ulaşmayı başaran Edirne Ali Paşa Çarşısı (Kapalı Çarşı), 1992 yılında meydana gelen yangın ile harabeye dönmüştür. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in girişimi ile yeniden onarılarak 5 yıllık bir çalışma sonrasında yeniden hizmete açılmıştır. Günümüzde altın ve gümüş dükkanlarından ziyade hediyelik eşyaların satıldığı Ali Paşa Çarşısı, Edirne gezilecek yerleri arasında değerlendirebileceğiniz önemli tarihi yerlerden biridir.