Tatiliniz Cennet Olsun!
Hemen üye olun, tatilinize renk katın.
Aydıntepe Yer Altı Şehri

Şehrin güzel mimarilerinden biri olan belki de en çok görülmesi gereken yerlerinden biri Aydıntepe Yer Altı Şehri’dir. Bayburt’un Aydıntepe ilçesine bağlı olan bu yerin yapısı oldukça dikkat çekicidir.

Herhangi bir malzeme kullanılmadan kayaya oyulan şehir, topraktan 2-2,5 metre derinliğindedir. Tonozlu odaları ve galeriler bulunmaktadır. Genişlik bakımından tonozlu odalardan geçilerek girilen yerler daha geniş ölçeklerle yapılmıştır.

Aydıntepe Yeraltı Şehri | Bayburt

İki yana genişleyen galeri ve tonozlu odaların yüksekliği 2-2,5 metre dolaylarındadır. Görülmeye değer bir güzelliğe sahip olan Aydıntepe Yer Altı Şehri’nin tam olarak hangi dönemlerde ve kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Ancak Bayburt gezilecek yerleri listesi hazırlanırken kesinlikle dahil edilmesi gereken yerlerden biridir. Gözetleme alanları gibi yerlere sahip olan yer altı şehrinde arkeolojik kazı çalışmaları günümüzde de devam etmektedir.

Aydıntepe Yeraltı Şehri | Bayburt

Yapılan bu kazı çalışmalarına binaen iki farklı görüş ortaya atılmıştır. Bir görüşe göre Aydıntepe Yer Altı Şehri, köyün de eski dönem isimlerinden olan Halde’nin kurduğu "Khalde" şehridir. Bir diğer görüşe göre ise yapımı Geç Roma dönemi ile Erken Bizans dönemi arasında yapıldığına dairdir. Her iki görüşün de ötesinde olan yönü, Aydıntepe Yer Altı Şehri’nin kesinlikle görülmeye değer olduğunu bilmektir. Bayburt gezilecek yerleri hakkında daha fazla bilgilere ulaşmak için sitemizi incelemeye devam edin.