Tatiliniz Cennet Olsun!
Hemen üye olun, tatilinize renk katın.
Çorum Müzesi

Her zaman olduğu gibi şehrin tanımını, kültürünü, geçmişini ve şimdiki durumunu en iyi şekilde analiz etmek için öncelikle şehirler için önemli olan müzeleriyle gezi turuma başlamak istiyorum. Çorum’da gezilecek yerleri konusuna başlarken de yine müzelerinden başlayarak şehri daha iyi tanımanın faydasını görmek istiyorum. İlk olarak gittiğim yer Çorum Müzesi.

Çorum Müzesi, 1968 yılında ilk defa hizmete açılan bir binadır. Ancak zamanın ilerlemesi, teknolojinin gelişmesiyle birlikte şehirde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarıyla birçok kalıntı elde edilmiş bu da Çorum Müzesi’nin olduğu binanın yetersiz hale gelmesine neden olmuştur. Bunun üzerine 1986 yılında 1332 yılına tarihinde yapılan ve Hastane, Ziraat Mektebi, Makine Meslek Yüksek Okulu olarak hizmet veren bina restore edilerek müze haline getirilmiştir.

Çorum Müzesi

Dört katlı olarak inşa edilen Çorum Müzesi’nin her katı farklı bölgelerin arkeolojik kazı çalışmalarında elde edilen kalıntılara ayrılmış. Birinci katında; Alacahöyük, Kuşsaray ve Büyük Güllücek ilçe ve çevrelerinde yapılan kazı çalışmalarında ortaçağ, Kalkotik Çağ’dan kalma kronolojik bir sergi salonu kurulmuştur. Yine aynı salonda farklı sergiler ve farklı kalıntıların da sergilendiğini söylemek gerekiyor.

Çorum Müzesi

Çorum Müzesi’nin ikinci katına geldiğimizde ise burada; Boğazköy-Hattuşa kazılarında elde edilen tarihi kalıntıların sergilendiği bir salon ile karşılaşıyoruz. Burada da yine ilgi çeken tarihi buluntular yer almaktadır. Ortaköy-Şapinuva kazı buluntusu Çivi Yazılı tabletler ve mühür baskılı bullalar, Ortaköy-Şapinuva kazısı küçük buluntuları ve Hitit dönemlerine ait mühürler sergilenmektedir. Zamanımı oldukça güzel bir şekilde değerlendirdiğim Çorum Müzesi’nde gezime devam ediyorum.

Çorum Müzesi

Müzenin üçüncü katına geldiğimde bu defa Pazarlı ilçesinde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında elde edilen kalıntıları görüyorum. Frig Dönemi kalıntıları, Boğazköy-Hattuşa ve Alacahöyük buluntuları yer almaktadır. Ayrıca Roma ve Hellenistik dönemlere ait kalıntılar da yine burada sergilenmektedir.

Çorum Müzesi

Çorum Müzesi’nin dördüncü yani son katına geldiğimde de yine kendine hayran bırakan ve uzun dönemlerden bu zamana kalan Roma dönemi cam eserleri, altın ve gümüş süs eşyaları, heykelcikler, kandiller ile birlikte Bizans dönemine ait tarihi eserlerle karşılaşıyorum. Oldukça güzel bir gezi başlangıcı yaptığımı ifade edebileceğim Çorum Müzesi’ni sizin de görmenizi öneririm. Çorum gezilecek yerleri arasında mutlaka ilk sıraya almanız gereken müze ile şehrin geçmiş tarihi hakkında detaylı bilgi sahibi olacaksınız.