Tatiliniz Cennet Olsun!
Hemen üye olun, tatilinize renk katın.

Sivas Arkeoloji Müzesi

Sivas Arkeoloji Müzesi

Sivas hakkında bilgi edinmek, geçmiş yaşam değeri ve kültürel yaşamı hakkında bilgilenmek için Sivas Arkeoloji Müzesi, uğranılması gereken ilk yerdir.

Sivas Müzesi’nin binası, Yüceyurt mahallesi, Rahmi Günay Caddesi üzerinde yer alıyor. 1896-99 yılları arasında Sivas Valisi Reşit Akif Paşa tarafından Sanayi-i Mektebi olarak yaptırılmıştır. 1911 yılına gelindiğinde buradan yakın mesafede olan sanayiye Sanat Okulu, Sivas Valisi Muammer Bey tarafından ara teknik eleman yetiştirmek üzere demircilik ve marangozluk okulu olarak açılmıştır. Cumhuriyet dönemine kadar bu işlevini yürüten okul 2005 yılına gelindiğinde bakıma alınmış restore edilmiş ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca teşhir ve tanzimi düzenlenerek arkeoloji müzesi olarak ziyaret açılmıştır. Küçük buluntular, taş eserler, sikke ve cam eserler ve bahçe bölümü olarak dört bölümde ziyaret edebilirsiniz.

Sivas Arkeoloji Müzesi

Küçük buluntular bölümü: M.Ö 9. Yıllardan günümüze kalan fosil kalıntıları, Kalkolitik Çağ-Osmanlı dönemlerinden kalan kap-kacak, madeni aletler, vazolar, pişmiş toprak heykelcikler, cam eserler, mezar eşyaları, Kuşaklı ve Kayalıpınar kazı buluntuları sergilenmektedir.

Taş eserler bölümü: Bu bölüm de oldukça dikkat çekicidir. Hitit dönemine ait mezar steli örnekleri, tanrıça kabartması (Ortostat), aslan heykelleri ile Roma dönemine ait lahitler, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait mezar sandukaları ve mezar kitabeleri gibi antik değeri yüksek olan eşyalar sergilenmektedir.

Sivas Arkeoloji Müzesi

Sikke ve cam eserler bölümü: Bu bölümde de yine hayranlıkla inceleyeceğiniz Roma döneminden kalma koku kapları, gözyaşı şişeleri ve bunun yanında farklı dönemlerden günümüze kadar ulaşan gümüş, altın sikkeler ve mozaik panolar sergilenmektedir.

Bahçe bölümü: Burada, tarihi mezar kalıntılarına, Roma dönemi lahitleri, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait mezar taşları ve sandukalar sergilenmektedir.

Sivas Arkeoloji Müzesi

Sivas’ın geçmiş tarihi hakkında bilgi aldıktan sonra Sivas arkeoloji müzesinden ayrılarak, şehrin farklı güzelliklerini yerinde görmeye devam ediyoruz.