Tatiliniz Cennet Olsun!
Hemen üye olun, tatilinize renk katın.
Trabzon Müzesi

Trabzon gezisinde şehrin geçmişi ile ilgili detaylı bilgilere sahip olmak, şehrin değerlerini incelemek adına ilk olarak Trabzon Müzesi ile gezi turunuza başlamanızı öneririz.

 Trabzon müzesi, 1900'lü yılları başlarında Banker “Kostaki Teophylaktos” tarafından büyük programlı bir bina olarak inşa edilmiştir. Yapımında kullanılan malzemelerin büyük bir çoğunluğu İtalya’ndan getirilmiştir. Aslında mimarının kim olduğu bilinmemektedir ancak, yapı malzemelerinin İtalya’ndan getirilmesinden dolayı mimarının da İtalyan biri olduğu düşünülmektedir. 1917 yılına gelindiğinde kaynaklarda yer almayan bir nedenden dolayı Kostaki Teophylaktos iflas etmiş bundan dolayı da binaya haciz konulmuş ve yeni sahipleri “Nemlioğlu” ailesi olmuştur.

Trabzon Müzesi

Bina bu dönemden sonra, Milli Mücadele yıllarına gelindiğinde “Karargâh Binası” olarak kullanılmış, 1924 yılına gelindiğinde ise M. Kemal, eşi Latife hanım ve beraberindekiler 15-17 Eylül arasında bu konakta kalmışlardır. 1500 metrekare alana sahip olan Trabzon müzesi, müze yapılmaya karar verildiğinde, bodrum katı hariç tüm katları en ince ayrıntısına kadar düzenlenmiş ve restore edilerek müze olarak hizmete açılmıştır. Müze 3 bölümden oluşmaktadır. Giriş katı diğer katlara göre daha fazla kalem işi süslemelerle kendini göstermektedir.

Trabzon Müzesi

Birinci bölümünde; Eski Tunç, Urartu, Demir Çağı, Hellenistik ve Roma Dönemi Eserleri ve bunun yanında bir de Asur dönemi Silindir Mührü de sergilenmektedir. Müzenin ikinci bölümünde; Roma ve Hellenistik Dönem bronz, pişmiş toprak ve cam eserlerin ve Roma Dönemi sikkelerin teşhir edilmek üzere restore edilmiş ve bu eserlere yer verilmiştir.

Trabzon Müzesi

Trabzon Müzesi’nin üçüncü bölümünde ise; Bizans Dönemi sikkeler, ikonalar ve Osmanlı Dönemi objeler teşhir edilmektedir. Trabzon’un geçmişini öğrenmek adına kesinlikle gidilmesi gereken bir yer olarak belirlediğimiz Trabzon Müzesi’nden ayrılarak Cevdet Sunay Müzesi’ne gidiyoruz. 

Trabzon Müzesi İletişim:

Adres: Gazipaşa Mh., 61030 Merkez/Ortahisar/Trabzon

Telefon: (0462) 322 38 22