Tatiliniz Cennet Olsun!
Hemen üye olun, tatilinize renk katın.

Türk-İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi (Yakutiye Medresesi)

Türk-İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi (Yakutiye Medresesi)

Erzurum'u daha yakından tanımak, kültürel değerlerini incelemek ve şehir hakkında daha net bilgi edinmek için Erzurum'daki Yakutiye Medresesi'nin ziyaret etmenizi öneririz. 

Erzurum, tarihi geçmişi ile dikkatleri üzerine çeken Doğu Anadolu bölgesinin güzel şehirlerinden biridir. Burası doğal yönleri ve tarihi değerleriyle incelenmesi gereken yerlerden biridir. Özellikle de şehrin geçmiş dönemlerini en iyi şekilde yansıtan müzeleri kendi başına incelemek için zaman ayrılması gereken yerleridir. Bunlardan biri olan ve dikkat çeken Yakutiye Medresesi (Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi) görmeniz gereken yerlerden biridir.

Yakutiye Medresesi | Erzurum

Yakutiye Medresesi'nin kitabesinde yer alan bilgilere göre, İlhanlı Hükümdarı Sultan Olcayto zamanında Gazanhan ve Bulgan Hatun adına, Cemaleddin Hoca Yakut Gazani tarafından 1310 tarihlerinde inşa ettirilmiştir. Farklı bir mimariye sahip olan Yakutiye Medresesi, Selçuklu döneminin mimarisine uygun bir şekilde tasarlanan yerlerden biridir. Dört eyvanlı ve kapalı avlulu medrese modellerinden olan medrese, eyvanlar arasında yapılan hücreleriyle dikkat çekmektedir. Güneyde yer alan eyvanın bitiminde yer alan bir kümbet bulunmaktadır. Ancak burada herhangi bir mezar bulunmamaktadır. Batı eyvanı ise farklı bir mimari ile planlanmıştır. İki katlı olarak inşa edilen batı eyvanı gezilmeye değer yerlerdendir. 1984 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan Yakutiye Medresesi’nin onarım ve restorasyon çalışmaları 1994 yılına kadar devam etmiştir. Bölge kültürü ve sanatı ile ilgili etnografik nitelikli eserlerin sergilendiği Erzurum Yakutiye Medresesi, Erzurum gezilecek yerleri arasında değerlendirilmesi gereken güzelliklerinden biridir.